Instapropaganda tulee – oletko valmis?

”Tehdäänkö yhdessä Suomesta parempi paikka Jenni Karjalainen?”, käyttäjä presidentinvaalit kommentoi Instagram-kuvaani, jossa esiintyy pahvinen Merja Kyllönen. Profiilin takaa paljastuu käyttäjätili, joka vaikuttaa kuvauksen perusteella neutraalilta presidentinvaaleihin keskittyvältä käyttäjältä, jonka tarkoituksena on herättää keskustelua presidentinvaalien keskeisistä teemoista ja ehdokkaista. Kuitenkin tilillä esiintyy vain Laura Huhtasaaren vaalikuvia ja muu sisältö muodostuu teksteistä, meemeistä ja mv-lehden kaltaisista vastamedioista poimituista kuvankaappauksista, joiden teemoina ovat ilmastonmuutoksen kieltäminen, punavihreiden dissaaminen, Trump ja rajat kiinni. Sisältö on kuitenkin lähinnä provosoivaa tai vihjailevaa selkeän asiattoman sijaan, joten ilmiantamisen sijaan annan kommentin olla ja unohdan koko tilin. Kunnes viikon päästä saan uuden kommentin käyttäjältä poliitikko: ”Tehdäänkö yhdessä Suomesta parempi paikka Jenni Karjalainen?”

Poliitikko-käyttäjätili luonnehtii itseään tulevaksi Suomen suosituimmaksi politiikkayhteisöksi. Kuitenkin julkaisuista suurin osa on samoja kuin presidentinvaalit-käyttäjällä. Kiinnostuin ilmiöstä sen verran, että tein hieman salapoliisityötä. Huomasin, että samanlaisia tilejä näyttäisi olevan ainakin seitsemän, niiden seuraajalistojen kaikki käyttäjät eivät vaikuttaisi olevan oikeita käyttäjiä ja omat kuvani päätyivät kommentoinnin kohteeksi tunnisteen #vasemmisto kautta. Löysinkin tunnisteen kautta monien muiden vasemmistotoimijoiden kuvia, joihin oli jätetty sama kommentti: ”Tehdäänkö yhdessä Suomesta parempi paikka Etunimi Sukunimi?”

Presidentinvaalit ovat ohi, mutta maakuntavaalit ja eduskuntavaalit kolkuttelevat jo ovella. Ennakoin, että nämä nimiensä puolesta neutraalilta vaikuttavat trollitilit ovat tulleet jäädäkseen ja ne todennäköisesti hyödyntävät epämieluisiksi kokemiensa puolueiden yleisessä käytössä olevia tunnisteita sitä ahkerammin mitä lähemmäksi vaaleja tullaan. Siihen kannattaa valmistautua. Vaikka automatisoidut kommentit eivät sisällöltään vaikuta ikäviltä, ne kuitenkin välittävät viestin: sinua seurataan. Hetken mietin, pitäisikö minun asettaa tilini yksityiseksi, mutta tulin siihen lopputulokseen, että aion vastedeskin olla avoimesti ja julkisesti punavihreä humanistitradenomi. Loppujen lopuksi trollin mustalle listalle lisääminen vie vain muutaman sekunnin.

Itse ilmiö kuitenkin vahvistaa epäilyä siitä, että faktojen jälkeinen aika tosiaan on täällä. Sananvapauden varjolla voidaan kivasti trollata tai levittää propagandaa, kun ajatellaan, että ei ole olemassa totuuksia, on vain mielipiteitä. Samalla logiikalla faktojen tarkistamisesta, valeuutisten levittämiseen puuttumisesta ja nettikeskustelujen moderoinnista tulee kiusaamista, jonka osoittamisella voidaan sitten lietsoa raivoa sensuroiduiksi tulleiden väärinymmärrettyjen keskuudessa. Mitenhän tämä kupla saataisiin puhkeamaan?

(Julkaistu alunperin Lahti Vasemmalle -yhdistyksen Punasolu-verkkojulkaisussa 11.3.2018.)

Leave a Reply